Sposób przygotowania:
Rozgrzewająca fasolówka
Fasole starannie płuczemy ,zalewamy zimna woda i moczymy przez noc. Gotujemy wywar z włoszczyzną na wędzonej kości,skrzydełkach czy kostce bulionowej.Z moich obserwacji najlepsza fasolówka jest na wędzonej kości.Dodajemy parę kulek pieprzu i ziele angielskie oraz sól. Po około 20 minutach gotowania wywaru dokładamy wymoczoną fasolę i gotujemy aż będzie miękka.Gdy fasola trochę zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki,a wyjmujemy seler i por. W końcowej fazie gotowania podsmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek, wytapiamy. Cebulę z boczkiem dodajemy do gotującej się zupy. Na końcu doprawiamy zupę majerankiem i pieprzem do smaku.Można dodać też przeciśnięty ząbek czosnku. Smacznego!