dorjana

dorjana

Starszy Kucharz
[Przepisów: 34]

Rozgrzewająca fasolówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pożywna zupa na chłodne dni

Rozgrzewająca fasolówka

Składniki:

Rozgrzewająca fasolówka

 

  • wędzona kość ,skrzydełka kurczaka lub kostka bulionowa
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • mały kawałek selera
  • mały kawałek pory
  • 250 g suchej białej fasoli
  • 4-5 dużych ziemniaków
  • 1/2 małej cebuli
  • kawałek boczku wędzonego
  • sól,pieprz,majeranek,czosnek

Sposób przygotowania:

Rozgrzewająca fasolówka
Fasole starannie płuczemy ,zalewamy zimna woda i moczymy przez noc. Gotujemy wywar z włoszczyzną na wędzonej kości,skrzydełkach czy kostce bulionowej.Z moich obserwacji najlepsza fasolówka jest na wędzonej kości.Dodajemy parę kulek pieprzu i ziele angielskie oraz sól. Po około 20 minutach gotowania wywaru dokładamy wymoczoną fasolę i gotujemy aż będzie miękka.Gdy fasola trochę zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki,a wyjmujemy seler i por. W końcowej fazie gotowania podsmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek, wytapiamy. Cebulę z boczkiem dodajemy do gotującej się zupy. Na końcu doprawiamy zupę majerankiem i pieprzem do smaku.Można dodać też przeciśnięty ząbek czosnku. Smacznego!