Sposób przygotowania:
Fasolka Jaś po bretońsku
Fasolkę zalewamy przefiltrowaną wodą. Kiełbasę oraz boczek (bez skóry) kroimy w kostkę. Do zimnej wody wkładamy żeberka wieprzowe, skórę z boczku oraz włoszczyznę. Gotujemy wywar. Miękkie warzywa i skórę wyrzucamy. Z żeberek obieramy mięso. Część wywaru odlewamy i dodajemy fasolkę. Zamykamy szybkowar i garujemy około 15 minut. Jeśli ilość wody będzie zbyt dużo to ponownie odlewamy a dodajemy pokrojone w kostkę cebulę oraz kiełbasę i boczek wraz z przecierami pomidorowymi i pomidorami krojonymi. Zamykamy i garujemy kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mięso z żeberek oraz przyprawy ziołowe. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Fasolka powinna być miękka ale nie „rozlazła”. Podajemy z świeżym pieczywem. Smacznego.