Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Fasolka Jasiek po bretońsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis na pyszną i sycącą fasolkę po bretońsku

Fasolka Jasiek po bretońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka Jasiek po bretońsku

 

  • 70 dag fasoli Jasiek
  • 2-3 cebule
  • 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 łyżki mąki
  • marchewka
  • pietruszka
  • 3 - 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ok 1/2 szklanki wywaru z fasoli
  • 15 gad kiełbasy lub parówek
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek , pietruszka

 

Sposób przygotowania:

Fasolka Jasiek po bretońsku
Fasolkę dokładnie umyć, zalać wodą ok. 2,5 litra i zostawić na całą noc.Na drugi dzień fasolkę gotować w tej samej wodzie do miękkości i odlać ok.1/2 szklanki wywaru. Marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę , dodać do gotującej się fasolki. Kiełbasę lub parówki pokroić w plasterki. Cebule drobno posiekać podsmażyć na oliwce lub oleju , dodać mąkę zesmażyć razem ,dodać koncentrat pomidorowy i wywar z fasoli - wymieszać i dodać do ugotowanej fasoli , następnie dodać pokrojoną kiełbasę lub parówki i przeciśnięty przez praskę czosnek - wszystko razem wymieszać i gotować ok 5 min. Na końcu doprawić do smaku solą, pieprzem , słodką papryką, przyprawą do fasoli i dodać pokrojony koperek lub pietruszkę.
Fasolka Jasiek po bretońsku
Fasolkę gotować do miękkości dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę
Fasolka Jasiek po bretońsku
Przygotować zasmażkę cebulę podsmażyć dodać mąkę przecier pomidorowy i wywar z fasoli
Fasolka Jasiek po bretońsku
Zasmażkę przelewamy do gotującej się fasoli
Fasolka Jasiek po bretońsku
Fasolówkę gotować z zasmażką ok 5 min dodać kiełbasę i doprawić do smaku