Sposób przygotowania:
Fasolka Jasiek po bretońsku
Fasolkę dokładnie umyć, zalać wodą ok. 2,5 litra i zostawić na całą noc.Na drugi dzień fasolkę gotować w tej samej wodzie do miękkości i odlać ok.1/2 szklanki wywaru. Marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę , dodać do gotującej się fasolki. Kiełbasę lub parówki pokroić w plasterki. Cebule drobno posiekać podsmażyć na oliwce lub oleju , dodać mąkę zesmażyć razem ,dodać koncentrat pomidorowy i wywar z fasoli - wymieszać i dodać do ugotowanej fasoli , następnie dodać pokrojoną kiełbasę lub parówki i przeciśnięty przez praskę czosnek - wszystko razem wymieszać i gotować ok 5 min. Na końcu doprawić do smaku solą, pieprzem , słodką papryką, przyprawą do fasoli i dodać pokrojony koperek lub pietruszkę.
Konczi