Avatea

Avatea

Kucharz
[Przepisów: 10]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Fasolka po bolońsku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fasolka- szybko, łatwo i smacznie!

Fasolka po bolońsku

Składniki:

Fasolka po bolońsku

 

  • Fasola ok 200g
  • Dobra kiełbasa cienka - 300g
  • 2 cebule
  • Duży Sos Boloński Łowicza

Sposób przygotowania:

Fasolka po bolońsku
Są takie dania, które lubimy jeść systematycznie. Jednym z nich jest fasolka po bretońsku. Co by się nikomu nie znudziła warto czasem ją nieco zmodyfikować. Fasolę moczymy ok. 12 godzin. Potem gotujemy do miękkości z dodatkiem dwóch ząbków czosnku i łyżki przyprawy do fasoli. Wody ma być nie za dużo, tak ciut nad fasole. Wrzucam pokrojona w śliczne okrągłe plasterki kiełbaskę na solidną patelnię razem z cebulka i przesmażam. Jak to wszystko w garnuszku ładnie się wymiesza dodaję do tego duży słoik Sosu Bolońskiego Łowicza. Podgotujmy to jeszcze chwile razem. Uff gar fasolki szybko i sprawnie wyczarowany na dodatek nieziemsko smaczny! Mamy spokój z gotowaniem… do następnego dnia bo fasolka z Sosem Bolońskim jest tak dobra, że każdy na pewno poprosi o repetę!