szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

fasolka po bretońsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszna fasolka po bretońsku!

fasolka po bretońsku

Składniki:

fasolka po bretońsku

 

  • 500dag fasoli
  • 150g koncentratu pomidorowego
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 350 gram boczku podwędzanego
  • 250 gram kiełbasy
  • 2 duże cebule

 

  • 3liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 kostka do mięs z papryką knorr
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • odrobina chilli w proszku
  • majeranek kilka łyżek

 

Sposób przygotowania:

fasolka po bretońsku
Fasolę namaczamy w wodzie na całą noc.Następnie gotujemy ją w tej samej wodzie około godziny.Zależy to od fasoli,musi być na prawdę miękka.Dodajemy liście laurowe,ziele angielskie,czosnek i majeranek, około 2 łyżek. Chwilę podgotowujemy. Na patelni smażymy na rumiano pokrojony w kostkę boczek,kiełbasę i cebulę. Dodajemy do garnka z fasolą i gotujemy około 0,5h. W trakcie rozpuszczamy w garnku kostki rosołowe/do mięsa. Dodajemy łyżkę papryki,odrobinę chilli i koncentrat pomidorowy.Całość posypujemy ponownie majerankiem ( około 2 łyżek ). Gotować około 15minut. W trakcie,gdy woda wyparowuje można ją stopniowo dolewać,ale tylko tyle aby się nie przypaliła.