Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Fasolka po bretońsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Przepyszne i sycące danie obiadowe. Zawsze robię duży garnek bo mąż uwielbia i nie możemy się najeść.

Fasolka po bretońsku Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

  • 200 g boczku wędzonego
  • 300 g kiełbasy śląskiej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów (igiełki)
  • 1 łyżeczka naturalnej przyprawy warzywnej
  • 500 g fasoli białej
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Fasolę namoczyć na noc, rano przepłukać i ugotować do miękkości w świeżej wodzie. Cebulę i boczek pokroić i wrzucić na patelnię, przesmażyć.

Kiełbasę (użyłam drobiowej) pokroić w kostkę i wrzucić gdy boczek się wytopi, a cebula zarumieni. Dodać także przeciśnięty czosnek. Krótko razem smażyć (by nie przypalić czosnku), wlać trochę wody z gotowania fasoli, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Dodać wszystkie przyprawy i dusić sos na małym ogniu 5 minut. Następnie dodać ugotowaną odcedzoną fasolę i wymieszać.

Dusić razem kilka minut
Fasolka po bretońsku
namoczoną fasolę przepłukać i ugotować do miękkości
Fasolka po bretońsku
cebulę posiekać z boczkiem, przesmażyć bez dodatkowego oleju
Fasolka po bretońsku
kiełbasę pokroić w kostkę, dodać na patelnie
Fasolka po bretońsku
dodać wodę i koncentrat, zagotować całość
Fasolka po bretońsku
dodać przyprawy