Sposób przygotowania:
Fasolka po Bretońsku wg przepisu Mamy
Fasolkę umyć w letniej wodzie dobrze odcedzić i zalać letnią przegotowaną wodą co najmniej 2-3 cm nad fasolkę. Moczyć 6-8 godzin. Włożyć do fasolki skórę i kości z boczku oraz połowę wędliny. Gotować na małym ogniu do miękkości fasolki. Boczek pokroić w drobną kostkę podsmażyć na chrupko przełożyć do fasolki. Na tłuszczu podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę przełożyć do fasolki. Dodać przyprawy do smaku Vegeta majeranek. paprykę słodką i ostrą sól. Na tłuszczu podsmażyć koncentrat z 2-3 łyżkami mąki dodać szczyptę cukru. Do tej pomidorowej zasmażki wlać trochę zimnej wody i szybko wymieszać by nie powstały grudki dopełnić wywarem z fasolki a następnie dodać do fasolki. Mieszać do zagotowania. Smacznego
sezamka