MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Fasolka po bretońsku wg MysiaZuzia

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzięki temu, że przyrządzona jest z przecieru pomidorowego ta fasolka po bretońsku zawiera wiele cennych dla zdrowia składników.

Fasolka po bretońsku wg MysiaZuzia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka po bretońsku wg MysiaZuzia

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku wg MysiaZuzia
Dzień wcześniej namaczamy 2 garści fasolki białej w zimnej wodzie. Po dwudziestu czterech godzinach wodę odlewamy, a fasolkę płuczemy. Obieramy i kroimy w dość grubą kostkę jedną średnią cebulę. Kawałek boczku kroimy na paski. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy bez tłuszczu. Do boczku dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy razem, aż cebula się zeszkli. Dodajemy jeden posiekany ząbek czosnku. Całość zalewamy pół litra przecieru pomidorowego. Zagotowujemy. Dorzucamy przyprawy – kilka ziaren pieprzu, dwie szczypty soli, dwa liście laurowe, ziele angielskie. Do tego dodajemy namoczoną fasolkę i gotujemy razem pod przykryciem, aż fasolka będzie miękka. Gotujemy wszystko pod przykryciem, ale gdyby sos za bardzo zgęstniał, to dolewamy wrzącej wody aby danie się nie przypaliło.
Fasolka po bretońsku wg MysiaZuzia
Białą fasolkę namaczamy przez 24 godziny
Fasolka po bretońsku wg MysiaZuzia
Jedną średnią cebulkę kroimy w dość grubą kostkę
Fasolka po bretońsku wg MysiaZuzia
Wędzony boczek podsmażamy w garnku bez tłuszczu
Fasolka po bretońsku wg MysiaZuzia
Po zagotowaniu się przecieru pomidorowego dodajemy przyprawy