Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Fasolka po bretońsku

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Czasem napada mnie ochota na fasolkę!

Fasolka po bretońsku

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

  • 0,5 kg fasoli "średni Jaś"
  • 2 duże cebule
  • 0,5 kg boczku surowego wędzonego
  • 20 dag dobrej (grubo mielonej) cienkiej kiełbasy
  • koncentrat pomidorowy
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, maggi. słodka sproszkowana papryka

 

  • Jeśli muszę zrobić fasolkę na szybko używam fasolki z puszki!

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Fasolę przebrać, umyć i namoczyć (najlepiej na noc) w przegotowanej wodzie. Następnie ugotować ją w wodzie, w której się moczyła. Boczek, kiełbasę i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę wysmażyć na patelni. Dodać do ugotowanej na 3/4 fasoli dodać wędlinę z cebulką. Chwilę pogotować i dodać koncentrat. Przyprawić wg. smaku.
SMACZNEGO!