Sposób przygotowania:
Fasolka po bretońsku
Fasolę opłukać i zalać wodą, tak by przykrywała całość. Moczyć ok 8 - 10 godzin. Ugotować fasolę w tej samej wodzie, w której się moczyła do półmiękkości. Część kiełbasy i boczku pokroić w kostkę i dodać do fasoli. Pozostałą część przesmażyć na łyżce oleju, oprószyć mąką. Dodać do fasoli i wszystko wymieszać. Gotować na małym ogniu. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę umyć, oczyścić i dowolnie pokroić. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać resztę oleju , zeszklić cebulę. Dodać przygotowaną marchew i podlać trochę wodą. Chwilę poddusić. Dodać z papryką i pokrojonymi pomidorami do fasoli. Dodać koncentrat pomidorowy.Gotować do miękkości fasoli. Doprawić do smaku majerankiem, solą, pieprzem i vegetą.