beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Fasolka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prosty sposób na smaczną fasolkę

Fasolka po bretońsku

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

  • 1 kg fasoli
  • 60 dag kiełbasy cienkiej
  • 30 - 40 dag boczku
  • 3 marchewki
  • 2 pomidory
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • koncentrat pomidorowy
  • majeranek
  • sól, pieprz, vegeta
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Fasolę opłukać i zalać wodą, tak by przykrywała całość. Moczyć ok 8 - 10 godzin. Ugotować fasolę w tej samej wodzie, w której się moczyła do półmiękkości. Część kiełbasy i boczku pokroić w kostkę i dodać do fasoli. Pozostałą część przesmażyć na łyżce oleju, oprószyć mąką. Dodać do fasoli i wszystko wymieszać. Gotować na małym ogniu. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę umyć, oczyścić i dowolnie pokroić. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać resztę oleju , zeszklić cebulę. Dodać przygotowaną marchew i podlać trochę wodą. Chwilę poddusić. Dodać z papryką i pokrojonymi pomidorami do fasoli. Dodać koncentrat pomidorowy.Gotować do miękkości fasoli. Doprawić do smaku majerankiem, solą, pieprzem i vegetą.