aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Fasolka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszna fasolka po bretonsku w sosie pomidorowym z dodatkiem majeranku, czosnku, cebuli. Polecam, pyszne danie dla całej rodziny.

Fasolka po bretońsku

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

  • 500 g fasoli,
  • 400 g kiełbasy
  • 150 g wędzonki,
  • 60 g przecieru pomidorowego,
  • 4 łyżki ketchupu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki,
  • majeranek,sól, pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy, najlepiej jak zostawimy na całą noc. Następnie w tej samej wodzie gotujemy fasolę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, kroimy również wędzonkę oraz kiełbasę i podsmażymy na oleju. Dodajemy cebulę i mięsa do gotującej się fasoli. Doprawiamy przecierem pomidorowym, ketchupem, majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotujemy, aż fasola będzie miękka. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu kiełbasy i wędzonki dodajemy mąkę. Pod koniec gotowania zaprawiamy nią fasolę, przyprawiamy potrawę solą i pieprzem.