iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Fasolka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nigdy nie lubiłam fasoli, postanowiłam się przekonać do niej dodając swoje ulubione składniki. Teraz bardzo mi smakuje a znajomi proszą o ten nowy przepis na starą potrawę.

Fasolka po bretońsku

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

  • 3 szklanki fasoli białej,
  • 3 cebule,
  • 1/2 litra bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 30 dag kiełbasy,
  • 1 papryka żółta 1 zielona i 2 czerwone.

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Fasolę moczymy na noc w wodzie. Następnie gotujemy w słonym bulionie z dodatkiem 1/2 litra wody 30 min, cebule siekamy, papryki, kiełbaskę kroimy w kostkę, smażymy 10 minut. Przekładamy do fasoli, dodajemy listki, ziele, koncentrat, sparzone pokrojone pomidory, solimy, pieprzymy, dusimy 20 minut, gdy jest potrzeba dolewamy wody, podajemy z chlebem.