lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Fasolka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Fasolka po bretońsku to danie, które wszyscy znają. Ja przedstawiam wam mój przepis, dość często ją robię i zawsze wychodzi tak samo dobra.

Fasolka po bretońsku

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

  • pół kg fasoli JAS
  • 2 cebule
  • 30 dag boczku
  • 4 pętka kiełbasy
  • słoik przecieru pomidorowego
  • jarzynka, pieprz, papryka ostra
  • 2 łyżki mąki do ewentualnego zagęszczenia

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Fasolę najlepiej namoczyć dzień wcześniej ( wtedy szybciej się ugotuje). Fasolę gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu aż będzie miękka. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy. Dodajemy do fasoli. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy, a następnie dodajemy do fasoli. Doprawiamy solą, pieprzem, jarzynką i papryką oraz dodajemy przecier. Aby zagęścić danie, wyciągamy na miseczkę trochę fasioli i ją miażdżymy, a następnie wrzucamy do garnka. Jeśli mimo to danie będzie rzadkie możemy je zagęścić mąką rozrobioną z wodą.