najsmaczniejsze.pl

najsmaczniejsze.pl

Szef Kuchni
[Przepisów: 52]

Fasolka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam pyszną fasolkę na zbliżające się chłody - bo jesień wcześniej czy później i tak do nas zawita.

 Fasolka po bretońsku

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

  • 2 puszki fasoli
  • 200 g kiełbasy
  • 1 duży pomidor
  • 1 papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • przyprawy: pieprz, sol, czerwona papryka w proszku, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Kiełbasę pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie oleju. Cebulę oczyścić, paprykę umyć i oczyścić z nasion, pomidora sparzyć, zdjąć skórkę, warzywa pokroić według uznania i dodać do garnka z kiełbasą. Poddusić.
Do kiełbasy i warzyw dodać fasolkę z puszki, dodać wody tak aby wszystko było lekko przykryte. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy.
Wszystko razem podgotować mieszając. W razie potrzeby można fasolkę troszkę zagęścić mąką rozcieńczoną w odrobinie wody.
Podawać na ciepło z białym pieczywem.