Sposób przygotowania:
Fasolka po bretońsku
Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnie odlać wodę, a fasolę przełożyć do garnka. Wlać wodę ok 3,5 l, dodać majeranek i liście laurowe i zagotować.
Następnie dodać koncentrat pomidorowy i gotować, aż fasola będzie miękka.
W międzyczasie pokroić boczek w drobną kotkę. Chudą część i skórkę od boczku dodać do fasoli, a tą tłuściejszą wrzucić na patelnię i wytopić tłuszcz.
Kiełbasę pokroić w drobną kostkę, a cebulę w półplastry. Zarumienić na tłuszczu wytopionym z boczku, dodać łyżkę mąki i zrobić zasmażkę.
Gdy fasola będzie już miękka dodać zasmażkę i zagotować.
Doprawić do smaku solą jeśli potrzeba, bo boczek i kiełbasa dodadzą słonego posmaku.
Podawać z pieczywem.
Następnie dodać koncentrat pomidorowy i gotować, aż fasola będzie miękka.
W międzyczasie pokroić boczek w drobną kotkę. Chudą część i skórkę od boczku dodać do fasoli, a tą tłuściejszą wrzucić na patelnię i wytopić tłuszcz.
Kiełbasę pokroić w drobną kostkę, a cebulę w półplastry. Zarumienić na tłuszczu wytopionym z boczku, dodać łyżkę mąki i zrobić zasmażkę.
Gdy fasola będzie już miękka dodać zasmażkę i zagotować.
Doprawić do smaku solą jeśli potrzeba, bo boczek i kiełbasa dodadzą słonego posmaku.
Podawać z pieczywem.