lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Fasolka po bretońsku 13

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dobra doprawiona fasolka wyszła genialna w smaku :)

Fasolka po bretońsku 13 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka po bretońsku 13

 

 

 

  • 50 dag suchej fasoli Jaś
  • 600 gram żeberek z mięsem
  • pieczarki 300 gram
  • 150 grami koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki cukru
  • przyprawy:
  • ziele angielskie 3 szt
  • liść laur 3 szt
  • sól do smaku
  • pieprz czarny 5 ziarenek
  • majeranek na samym końcu
  • słodka i ostra papryka po 1 łyżeczce
  • chilli z pół łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku 13
Fasolkę namoczyłam dzień wcześniej na noc w zimnej wodzie. Z samego rana wstawiłam ją w 3 litrach wody dodałam ziele angielskie , liść laurowy .pieprz w ziarnkach. Żeberka umyłam odkroiłam od nich mięso tyle ile dałam pokroiłam drobno i wstawiłam na patelnie podsmażyłam z odrobiną soli i papryk mielonych słodkiej i ostrej . Po usmażeniu obrałam mięsko z kości i dodałam do reszty mięsa . Przełozyłam do fasoli . Gotowałam na małym ogniu pod przykryciem 1.1/2 godziny . Pokroiłam pieczarki i dodałam do fasolki , przecier pomidorowy i gotowałam jakieś 30 minut , posmakowałam czy nic nie brakuje brakował mi trochę soli i ostrości to doprawiłam na samym końcu chili . Dodałam wtedy majeranek chwile jeszcze pogotowałam i była gotowa fasolka. Smacznego.
Fasolka po bretońsku 13
Fasole namoczyłam dzien wczesniej wsatwiłam rano z listkiem laurowym zielem angielskim i pieprzem w ziarnkach
Fasolka po bretońsku 13
Zeberka umyłam odciełam od nich mieso pokroiłam drobno i smazyłam na patelni razem z koścmi z żeberek doprawiłam solą morską i paprykami mielonymi słodką i ostrą
Fasolka po bretońsku 13
Przełozyłam usmażone miesko do fasolki do garnka dolałam wody
Fasolka po bretońsku 13
Doprawiłam solą morską paprykami mielonymi i chilli dodałam koncentrat pieczarki i