Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Fasolka po bretońsku Babci Halinki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Fasolę namoczyć w letniej wodzie poprzedniego dnia, nazajutrz ugotować w tej samej

Fasolka po bretońsku Babci Halinki

Składniki:

Fasolka po bretońsku Babci Halinki

 

  • 1,5 szkl suchej białej fasoli
  • 25 dag dobrej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • estragon
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku Babci Halinki
Fasolę namoczyć w letniej wodzie poprzedniego dnia, nazajutrz ugotować w tej samej wodzie. W czasie gotowania fasoli zeszklić w tłuszczu pokrajaną w krążki cebulę, dodać pokrojoną kiełbasę, lekko podrumienić. Następnie do fasoli, z której należy dobrze odparować wywar dodać kiełbasę z cebulą, przecier pomidorowy. Doprawić potrawę do smaku, zagotować. Podawać gorącą.