Sposób przygotowania:
Fasolka po bretońsku na kościach
Fasole zalewamy zimną wodą, aby napęczniała i odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc. Kości z karczku płuczemy i wkładamy do garnka razem z napęczniałą fasolą, zalewamy wodą. Do garnka z fasolą i kośćmi dodajemy kostki rosołowe, sól, pieprz i całość gotujemy pod przykryciem. Gdy mięso na kościach będzie miękkie, to wyciągamy je, a fasole gotujemy do miękkości. Obieramy mięso z kości, kiełbasę kroimy w kostkę i razem z mięsem przekładamy na patelnie z rozgrzanym tłuszczem, dodając sól, pieprz i ostrą paprykę. Mięso i kiełbasę podsmażamy. Gdy fasola będzie miękka to odlewamy wywaru tylko tyle, żeby fasola była zakryta. Do fasoli dodajemy podsmażoną kiełbasę z mięsem i koncentrat. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz ostrą papryką. Możemy dodać trochę śmietanki.