bigos315

bigos315

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Fasolka po bretońsku na żeberkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

według mojego przepisu :)

Fasolka po bretońsku na żeberkach

Składniki:

Fasolka po bretońsku na żeberkach

 

  • 500 g fasoli białej
  • 300g żeberek
  • 200g boczku wędzonego
  • 4 małe laski kiełbasy śląskiej
  • 2 marchewki
  • 4 kostki rosołowe z kury (knorr)
  • natka pietruszki
  • natka koperku
  • sol
  • pieprz
  • przyprawa delikat czerwona do mięs (knorr)
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżeczka cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku na żeberkach
Fasole namaczamy w zimnej wodzie na 12 godz ( najlepiej na noc ) . Wlewamy pół garnka zimnej wody i czekamy aż się zagotuje , w tym czasie obtaczamy żeberka w czerwonej przyprawie delikat do mięs i smażymy na patelni aż się trochę przypalą . Gdy już woda się zagotuje zmniejszamy ogień i dodajemy żeberka i pokrojoną marchewkę w raz z kostkami rosołowymi z kury oraz dodajemy wędzony boczek . po 10 minutach dodajemy fasole białą i gotujemy 2 godz. Po 2 godz wyciągamy mięso i boczek , kroimy w kosteczkę i wrzucamy z powrotem . Na patelnię wrzucamy kiełbasę pokrojoną w kosteczkę smażymy i chlup do garnka . Na tuż przed końcem natka pietruszki i natka koperku dużo można dać i solą i pieprzem do smaku . A na koniec koncentrat pomidorowy oraz małą łyżeczkę cukru i gotujemy jeszcze 10 minut . SMACZNEGO!!!!!!!!