monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1311]

Fasolka po bretońsku po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sycący obiadek:-), właśnie dzisiaj:-)

Fasolka po bretońsku po mojemu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Fasolka po bretońsku po mojemu

 

  • 2 szkl.suchej białej fasoli
  • 20 dag kiełbasy wiejskiej
  • 10 dag kiełbasy krakowskiej
  • 10 dag kiełbasy zwyczajnej
  • 1,5 cebuli
  • 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 3-4 łyżki margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz, papryka słodka

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku po mojemu
Fasolę namoczyć w misce wieczór wcześniej. Rano odlać wodę w której fasolą się moczyła, wrzucić fasolę do garnka, zalać świeżą wodą, przykryć i zagotować. Zebrać powstała szumowinę, posolić. Ugotować do miękkości, odcedzić. Cebulę obrać. Pokroić w kostkę dosyć dużą. Margarynę rozgrzać, wsypać łyżeczkę majeranku zamieszać i dodać cebulę. Przesmażyć. W między czasie pokroić w kostkę średniej wielkości wszystkie gatunki kiełbasy. Gdy cebula będzie na wpół miękka dodać pokrojone kiełbasy, razem przesmażyć. Po około 5-7 minutach dodać czerwoną fasolę i kukurydzę, a po chwili białą fasolę. Chwilę razem gotować. Mąkę połączyć c koncentratem, wymieszać, dodać szklankę wody, wymieszać do i wlać do garnka. Wymieszać. Dodać jeszcze około 1,5 szklanki wody zagotować. Zdjąć z ognia. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną papryki. Podawać gorące z pieczywem. SMACZNEGO! Z podanych składników wychodzi duży garnek fasoli po bretońsku.
Fasolka po bretońsku po mojemu
Wszystkie gatunki kiełbas pokroić w kostkę średniej wielkości
Fasolka po bretońsku po mojemu
Dodać 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki i 3 łyżki kukurydzy konserowej
Fasolka po bretońsku po mojemu
Zrobić zaklepkę z mąki i koncentratu pomidorowego