Sposób przygotowania:
Fasolka po bretońsku wg GosiETAP 1:
Fasolę jaś zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnie odcedzamy ją, przekładamy do garnka zalewamy wodą (tak by sięgała 3 cm ponad fasolę) i gotujemy z dodatkiem soli około godziny.
ETAP 2:
Obie papryki kroimy w małe paski, a cebulę obieramy i siekamy.
Podsmażamy przez chwilę na tłuszczu (oliwie).
ETAP 3:
Do podsmażonej cebuli i papryk dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i dalej wszystko razem podsmażamy jeszcze ok. 5-10 minut.
ETAP 4:
Warzywa z podsmażoną kiełbasą dodajemy do fasoli.
ETAP 5:
Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy i gotujemy ok. 20 minut.
W między czasie danie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
ETAP 6:
Na koniec do dania dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Zagęszczamy kwaśną śmietaną.