jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Fasolka po bretońsku wg mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To danie które wszyscy znają, pysznie smakuje, jest syte. smaczny posiłek dla całej rodzinki.

Fasolka po bretońsku wg mojej mamy

Składniki:

Fasolka po bretońsku wg mojej mamy

 

  • Woda
  • 1 kg fasoli
  • 1 kostka bulionowa
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 średnia cebula
  • 3 ogórki marynowane
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 3 łyżki majeranku
  • 3-4 listki laurowe
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 0,5 kg kiełbasy zwykłej

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku wg mojej mamy
Świeżą fasolę wypłukać, zalać wodą i ugotować.Dodać kostkę rosołową. Po około 30 minut od zagotowania fasoli dodać warzywa: marchewkę i pietruszkę startą na tarce o drobnych oczkach, marynowane ogórki pokrojone w kosteczkę Dodać listki laurowe, czosnek, koncentrat pomidorowy. Kiełbasę pokroić w kostkę i wraz z pokrojoną cebulą lekko podsmażyć na oleju, dodać do fasolki. Pod koniec gotowania dodać majeranek, bazylię, paprykę w proszku oraz sól i pieprz do smaku.