Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Fasolka po bretońsku z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne danie jednogarnkowe.

Fasolka po bretońsku z boczkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Fasolka po bretońsku z boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku z boczkiem
Fasolkę dokładnie umyć, zalać na noc zimną wodą. Na drugi dzień ugotować ją w tej samej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Boczek umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju, dodać do gotującej się fasolki. Kiedy wszystko będzie miękkie dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Mąkę rozrobić w 1/4 szklanki zimnej wody, wlać do fasolki. Zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
Fasolka po bretońsku z boczkiem
Namoczoną fasolkę gotujemy z dodatkiem ziela i liści.
Fasolka po bretońsku z boczkiem
Pokrojony w kostkę boczek smażymy na rozgrzanym oleju.
Fasolka po bretońsku z boczkiem
Dodajemy koncetrat pomidorowy i przyprawy.