toster

toster

Kucharz
[Przepisów: 3]

Fasolka po Bretońsku z kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i syte danie w sam raz na obiad

Fasolka po Bretońsku z kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka po Bretońsku z kiełbasą

 

  • Fasola czerwona lub biała (nie z puszki) - 0,5 kg
  • Kiełbasa - 4 do 5 pętek
  • Koncentrat pomidorowy 30% - 200 do 250 g
  • Cebula - średnia
  • Tłuszcz - do smażenia
  • Woda
  • Oregano - suszone
  • Bazylia - suszona
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Fasolka po Bretońsku z kiełbasą
Fasole (wcześniej moczoną w wodzie około 3 godz) gotujemy w osolonej wodzie około 1 godz. aż będzie miękka. Po ugotowaniu odlewamy dwie szklanki tej wody co się w niej gotowała fasola a resztę odcedzamy. Pokrojoną w grubszą kostkę kiełbasę podsmażamy na złoty kolor i dodajemy do fasoli (wraz z tłuszczykiem) Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i podsmażamy delikatnie aż się zeszkli (nie przypalić bo będzie gorzka) dodajemy do fasoli i kiełbasy. Teraz robimy sos. Koncentrat pomidorowy mieszamy z dwiema szklankami wody po fasoli, dodajemy przyprawy oregano i bazylie (wg. uznania) i doprawiamy solą i pieprzem. Sos dodajemy do fasoli z kiełbasą i cebulą i wszystko dobrze mieszamy. Całość gotujemy jeszcze około 30 minut aż fasola dobrze nasiąknie sosem. Można dodać wody jak będzie za gęste lub zagęścić jak za rzadkie. Gotowe. Podawać na ciepło Smacznego
Fasolka po Bretońsku z kiełbasą
Przysmażona kiełbasa którą dodajemy do ugotowanej fasoli
Fasolka po Bretońsku z kiełbasą
przyprawy - zioła bez których nie wyobrażam sobie tego sosu
Fasolka po Bretońsku z kiełbasą
fasola tutaj akurat czerwona i przed moczeniem i gotowaniem
Fasolka po Bretońsku z kiełbasą
Wszystkie produkty potrzebne do przyrządzenia dania