Sposób przygotowania:
Fasolka po bretońsku z mięsem mielonymEtap 1

Fasolę przesypać do garnka, zalać 1 l zimnej wody, przykryć i odłożyć na noc do namoczenia.
Etap 2

Do namoczonej fasoli dodać jeszcze ok. 1 l wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na małym ogniu pod przykryciem prawie do miękkości.
Etap 3

Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Boczek lekko zrumienić na suchej, rozgrzanej patelni. Dodać do niego kiełbasę, smażyć do lekkiego zrumienienia.
Etap 4

Dodać do tego pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż cebula się zeszkli.
Etap 5

Dodać mięso mielone, usmażyć je. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę do dań z fasoli, trochę soli i pieprzu.
Etap 6

Smażyć razem jeszcze chwilę, dodać wszystko do gotującej się fasoli. Gotować dalej, aż fasola zmięknie.
Etap 7

Na patelnię wlać trochę oleju, zrumienić na nim mąkę.
Etap 8

Do zasmażki wlać szklankę zimnej wody, rozmieszać, dodać do fasoli razem z majerankiem.
Etap 9

Rozmieszać, doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną przyprawy uniwersalnej.