Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Żeby trochę wzbogacić tę potrawę, dodałam do niej zmieloną i podsmażoną z kiełbasą i wędzonym boczkiem szynkę wieprzową.

Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Składniki:

Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

 

  • 1/2 kg fasoli Jaś
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • ok. 15 dkg kiełbasy zwyczajnej
  • 10 dkg boczku mocno wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki przyprawy do dań z fasoli
  • 120 g koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki pszennej mąki
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki majeranku
  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego (użyłam zmielonej szynki)

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Etap 1

Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym
Fasola przesypana do garnka i zalana wodą.

Fasolę przesypać do garnka, zalać 1 l zimnej wody, przykryć i odłożyć na noc do namoczenia.

Etap 2

Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym
Ziele angielskie liście laurowe i woda dodane do namoczonej fasoli.

Do namoczonej fasoli dodać jeszcze ok. 1 l wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na małym ogniu pod przykryciem prawie do miękkości.

Etap 3

Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym
Pokrojony boczek z kiełbasą rumienione na patelni.

Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Boczek lekko zrumienić na suchej, rozgrzanej patelni. Dodać do niego kiełbasę, smażyć do lekkiego zrumienienia.

Etap 4

Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym
Pokrojona w kostkę cebula dodana do boczku z kiełbasą.

Dodać do tego pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż cebula się zeszkli.

Etap 5

Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Dodać mięso mielone, usmażyć je. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę do dań z fasoli, trochę soli i pieprzu.

Etap 6

Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Smażyć razem jeszcze chwilę, dodać wszystko do gotującej się fasoli. Gotować dalej, aż fasola zmięknie.

Etap 7

Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Na patelnię wlać trochę oleju, zrumienić na nim mąkę.

Etap 8

Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Do zasmażki wlać szklankę zimnej wody, rozmieszać, dodać do fasoli razem z majerankiem.

Etap 9

Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Rozmieszać, doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną przyprawy uniwersalnej.


Tagi:

danie obiad