Sposób przygotowania:
Fasolka po bretońsku z pomidorami
Fasolę moczymy przez 6 godzin w zimnej wodzie. Następnie dodajemy mięsne żebra, solimy dodajemy sól do smaku i gotujemy pod przykryciem przez około 70-80 minut. Po tym czasie mięsko ma odchodzić od kości a fasola ma być już pół miękka (w razie konieczności przedłużyć czas gotowania). Kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy na łyżce oleju do lekkiego zarumienienia. Z wywaru wyciągamy mięso i obieramy od żeber, kroimy w mniejsze kawałki. Do fasoli dodajemy przesmażoną kiełbasę wraz z mięsem, mieszamy. Pomidory z puszki blendujemy, dodajemy do fasoli i zagotowujemy Na koniec dodajemy majeranek, tymianek, cząber i paprykę wraz z pieprzem, całość zagotowujemy przykrywamy i wyłączamy grzanie. Podajemy na ciepło.
zbysiowa