Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Fasolka po bretońsku z pomidorami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszna domowa idealna na jesienne obiadki rozgrzewająca fasolka po bretońsku z dodatkiem pomidorów. Aromat ziół pięknie podkreśla jej smak.

Fasolka po bretońsku z pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka po bretońsku z pomidorami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku z pomidorami
Fasolę moczymy przez 6 godzin w zimnej wodzie. Następnie dodajemy mięsne żebra, solimy dodajemy sól do smaku i gotujemy pod przykryciem przez około 70-80 minut. Po tym czasie mięsko ma odchodzić od kości a fasola ma być już pół miękka (w razie konieczności przedłużyć czas gotowania). Kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy na łyżce oleju do lekkiego zarumienienia. Z wywaru wyciągamy mięso i obieramy od żeber, kroimy w mniejsze kawałki. Do fasoli dodajemy przesmażoną kiełbasę wraz z mięsem, mieszamy. Pomidory z puszki blendujemy, dodajemy do fasoli i zagotowujemy Na koniec dodajemy majeranek, tymianek, cząber i paprykę wraz z pieprzem, całość zagotowujemy przykrywamy i wyłączamy grzanie. Podajemy na ciepło.
Fasolka po bretońsku z pomidorami
Etap 1 fasolę gotujemy do miękkości uzyskując wywar
Fasolka po bretońsku z pomidorami
Etap 2 dodajemy zblendowane pomidory z puszki
Fasolka po bretońsku z pomidorami
Etap 3 dodajemy przesmażoną kiełbasę oraz pokrojone mięsko
Fasolka po bretońsku z pomidorami
Etap 4 doprawiamy do smaku i zagotowujemy