Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Fasolka po bretońsku z majerankiem i tymiankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszna fasolka po bretońsku, zazwyczaj klasycznie gotowana na kościach, a ta wyjątkowo nie... ugotowana ze smażoną i ziołami była bardzo aromatyczna.

Fasolka po bretońsku z majerankiem i tymiankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka po bretońsku z majerankiem i tymiankiem

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku z majerankiem i tymiankiem
Fasolę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą - powinna dwukrotnie przykrywać fasolę i moczymy 12 godzin. Następnie dolewamy do fasoli 2 szklanki wody, solimy i gotujemy dodając ziele i liść laurowy, gotujemy na niewielkim ogniu do pół miękkości fasoli, gotuję pod przykryciem. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę razem z kiełbasą. Na patelnie przekładamy kiełbasę i podsmażamy, kiedy się zarumieni dodajemy cebulę i podsmażamy do złotego koloru. Kiełbasę z cebulą przekładamy do fasoli i gotujemy do jej miękkości. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy majeranek i tymianek, wyłączamy grzanie i zostawiamy pod przykryciem na 5 minut. Podajemy na ciepło.
Fasolka po bretońsku z majerankiem i tymiankiem
Etap 1 fasolę namaczamy w wodzie na noc
Fasolka po bretońsku z majerankiem i tymiankiem
Etap 2 gotujemy ją w lekko osolonej wodzie do półmiękkości
Fasolka po bretońsku z majerankiem i tymiankiem
Etap 3 kielbasę kroimy w kostkę wraz z cebulą i przesmażamy
Fasolka po bretońsku z majerankiem i tymiankiem
Etap 4 dodajemy do fasolki kiełbasę i koncentrat