mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Fasolka po katalońsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, aromatyczna potrawa z udziałem fasolki szparagowej:)

Fasolka po katalońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka po katalońsku

 

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po katalońsku
Fasolkę umyć, obciąć końce, pokroić na 3-4 cm kawałki, ugotować w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grubsze słupki, usmażyć na rozgrzanym oleju na patelni (podobnie jak się smaży frytki). Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zrumienić na oleju na patelni. Pomidory sparzyć, obrac ze skórki. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodać ziemniaki i fasolkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku. Dusić razem ok. 20 minut. Po tym czasie dodać pokrojone obrane pomidory, wymieszać. Dusić jeszcze 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
Fasolka po katalońsku
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w łódki, usmażyć na rozgrzanym oleju na patelni (podobnie jak się smaży frytki).
Fasolka po katalońsku
Pomidory umyć, sparzyć, obrac ze skórki, pokroić w grubą kostkę.
Fasolka po katalońsku
Do podduszonych ziemniaków i fasolki dodać pokrojone w dużą kostkę pomidory, wymieszać/
Fasolka po katalońsku
Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Podawać na ciepło jako samodzielne danie lub z mięsem.

Tagi:

fasolka