sjoanna25

sjoanna25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Fasolka po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

super danie jednogarnkowe, które gotuje na kilka dni:)

Fasolka po mojemu

Składniki:

Fasolka po mojemu

 

  • 1/2 kg fasoli
  • 1/2 kg ścinek wędlin lub kiełbasy
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1/2 l soku pomidorowego
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do potraw z fasoli
  • papryka ostra w proszku

Sposób przygotowania:

Fasolka po mojemu
Sposób wykonania wywaru warzywnego: Pietruszka, marchewka, seler, por, natka pietruszki i natka selera to wszystko dokładnie oczyszczamy i dość grubo pokrojone wrzucamy do garnka z wodą. Wstawiamy na mały ogień i gotujemy około 30 minut. Tak przygotowany wywar odcedzamy od warzyw i wlewamy do dużego garnka. Sposób przygotowania fasolki: Namoczoną fasolę ( najlepiej zrobić to dzień wcześniej) odcedzamy z wody i wrzucamy do garnka z wywarem. Cebulkę obieramy i drobno kroimy w kosteczkę i podsmażamy lekko na rozgrzanej patelni z masłem. Po podsmażeniu wrzucamy do garnka. Kolejno kroimy wędlinę lub kiełbasę i boczek i również podsmażamy. I znów wrzucamy gotowe do garnka. Tak gotujemy przez około 1 godzinę, jeśli fasola będzie już miękka dodajemy wszystkie przyprawy i wlewamy sok pomidorowy, doprawiamy według własnego gustu. Smacznego