nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Fasolka szparagowa z pomidorami,fetą i sezamem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Takie jedzenie to dobra propozycja zarówno na przekąskę, lekki posiłek, jak i może być traktowane jako niezbyt kaloryczna sałatka.

Fasolka szparagowa z pomidorami,fetą i sezamem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Fasolka szparagowa z pomidorami,fetą i sezamem

 

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa z pomidorami,fetą i sezamem
Fasolkę szparagową ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną fasolkę odcedzić na sitku lub durszlaku. Nieco przestudzoną ugotowaną fasolkę przełożyć do naczynia, w którym będzie podawana całość. Pomidory pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu fasolki (ja użyłam tak zwanych pomidorów śliwkowych, ale można wykorzystać dowolną odmianę pomidorów). Fasolkę i pomidory oprószyć pieprzem i ziołami prowansalskimi. Fetę pokroić w kostkę, rozdrobnić na mniejsze kawałki i przełożyć na fasolkę z pomidorami. Na patelnię wlać odrobinę oliwy z oliwek i podsmażyć, podprażyć na niej sezam aż się zarumieni. Przełożyć ciepły jeszcze sezam na fetę, na wierzch całości. 
Fasolka szparagowa z pomidorami,fetą i sezamem
Ugotowana fasolka i pokrojone pomidory umieszczone razem w naczyniu.
Fasolka szparagowa z pomidorami,fetą i sezamem
Pokrojona,rozdrobniona feta przełożona na fasolkę z pomidorami.
Fasolka szparagowa z pomidorami,fetą i sezamem
Sezam podsmażany,podprażany na patelni z dodatkiemj oliwy z oliwek.