Smarkaty

Smarkaty

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

fasolka szparagowa zapiekana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

zapiekanka fasolawa na lekki letni obiad

fasolka szparagowa zapiekana

Składniki:

fasolka szparagowa zapiekana

 

  • puszka fasolki szparagowej w zalewie lub ugotowana świeża fasolka
  • 2 łyzki tarej bułki
  • oliwa
  • SOS:
  • 10 dag chudego wędzonego boczku
  • biała część dużego pora
  • 2 lyżki oleju
  • 1/2 szkalnki śmietany
  • łyżka posiekanego koperku
  • folia aluminiowa Paclan

Sposób przygotowania:

fasolka szparagowa zapiekana
formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową i smarujemy oliwą, rozkładamy dobrze odsączoną fasolkę na rozgrzanym oleju smażymy pokrojony w kastkę boczek, zarumieniony wyjmujemy łyzką cedzakową, skwarkami posypujemy fasolkę. Na tluszcz wrzucamy pokrojony w cienkie półkrązki por i zasmażamy często mieszając gdy por nabierze złotawej barwy, dodajemy śmietanę, przyprawy, koperek, gorącym sosem zalewamy fasolkę, powierzchnę wyrównujemy, posypujemy tartą bułką i zakrywamy dosyć szczelnie kawałkiem folii aluminiowej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 29 minut. Po 15 minutach zdjemujemy folię aluminiową z wierzchu.