Sposób przygotowania:
Fasolka w sosie pomidorowym
Fasolę opłukać, przebrać, namoczyć w zimnej wodzie, zostawić na noc. Następnego dnia odcedzić i zalać zimną wodą tak aby była prawie, ale nie do końca przykryta, dołożyć 2-3 liście laurowe. Gotować aż będzie prawie miękka czyli ok. 1 godziny. Boczek i kiełbasę pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Rozgrzać patelnię, wrzucić najpierw boczek a kiedy lekko się podsmaży dodać kiełbasę, zrumienić. Dodać cebulę i połowę czosnku, podsmażyć aż się zeszkli, przełożyć do fasoli. Dodać pieprzu ziołowego, majeranku, przecier i koncentrat, dusić aż fasola będzie miękka. Na koniec doprawić solą, szczyptą cukru, dodać resztę czosnku. Jeśli sos wydaje nam się za rzadki można go zagęścić odrobiną mąki rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Jojo