Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Fasolka po bretońsku na różne sposoby

Fasolka w sosie pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Fasolka duszona w pysznym sosie.

Fasolka w sosie pomidorowym

Składniki:

Fasolka w sosie pomidorowym

 

  • 1 kg suchej fasoli, moja nie miała zbyt dużych ziaren,
  • 30-50 dkg chudej kiełbasy,
  • 15 dkg boczku albo podgardla wędzonego,
  • do smaku: liście laurowe, pieprz ziołowy, majeranek otarty, sól,
  • 1 szkl. przecieru pomidorowego,
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego 30 %,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 2 cebule

 

Sposób przygotowania:

Fasolka w sosie pomidorowym
Fasolę opłukać, przebrać, namoczyć w zimnej wodzie, zostawić na noc. Następnego dnia odcedzić i zalać zimną wodą tak aby była prawie, ale nie do końca przykryta, dołożyć 2-3 liście laurowe. Gotować aż będzie prawie miękka czyli ok. 1 godziny. Boczek i kiełbasę pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Rozgrzać patelnię, wrzucić najpierw boczek a kiedy lekko się podsmaży dodać kiełbasę, zrumienić. Dodać cebulę i połowę czosnku, podsmażyć aż się zeszkli, przełożyć do fasoli. Dodać pieprzu ziołowego, majeranku, przecier i koncentrat, dusić aż fasola będzie miękka. Na koniec doprawić solą, szczyptą cukru, dodać resztę czosnku. Jeśli sos wydaje nam się za rzadki można go zagęścić odrobiną mąki rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody.