Sposób przygotowania:
Faszerowane podudzia z fasolką (z jednej patelni)
Umyte podudzia z kurczaka włóż do mocno osolonej wody i marynuj przez 3-4 godziny (w lodówce). Po wyjęciu z wody osusz ręcznikiem papierowym.
Do mięsa mielonego dodaj przyprawy: sól, pieprz i przyprawę kebab-gyros. Cebulę obierz z łupin i posiekaj. Fasolkę umyj, odetnij końcówki (ja obcięłam jedną) i potnij na mniejsze kawałki.
Każde podudzie nafaszeruj łyżką przyprawionego mięsa mielonego, owiń z zewnątrz 2 plastrami boczku i zepnij wykałaczkami (możesz też obwiązać nicią).
Na patelni rozgrzej kilka kropel oleju, obsmaż gotowe, owinięte boczkiem mięso z każdej strony. Wrzuć cebulę i zeszklij (jeśli mięso przeszkadza złóż je piętrowo z jednej strony patelni). Następnie wszystko rozłóż równomiernie na patelni i zalej całość pomidorową passatą - a potem dolej tyle wody, by mięso było prawie całkowicie zakryte. Przykryj patelnię i duś około 25 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dopraw do smaku i wrzuć przygotowaną fasolkę szparagową. Razem duś pod przykryciem jeszcze jakieś 20-25 minut.
Podaj z dowolnymi dodatkami (jedliśmy i z ziemniakami i ryżem), na talerzach dobrze jest oprószyć posiekaną natką pietruszki - nadaje dodatkowy aromat i smak.
Do mięsa mielonego dodaj przyprawy: sól, pieprz i przyprawę kebab-gyros. Cebulę obierz z łupin i posiekaj. Fasolkę umyj, odetnij końcówki (ja obcięłam jedną) i potnij na mniejsze kawałki.
Każde podudzie nafaszeruj łyżką przyprawionego mięsa mielonego, owiń z zewnątrz 2 plastrami boczku i zepnij wykałaczkami (możesz też obwiązać nicią).
Na patelni rozgrzej kilka kropel oleju, obsmaż gotowe, owinięte boczkiem mięso z każdej strony. Wrzuć cebulę i zeszklij (jeśli mięso przeszkadza złóż je piętrowo z jednej strony patelni). Następnie wszystko rozłóż równomiernie na patelni i zalej całość pomidorową passatą - a potem dolej tyle wody, by mięso było prawie całkowicie zakryte. Przykryj patelnię i duś około 25 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dopraw do smaku i wrzuć przygotowaną fasolkę szparagową. Razem duś pod przykryciem jeszcze jakieś 20-25 minut.
Podaj z dowolnymi dodatkami (jedliśmy i z ziemniakami i ryżem), na talerzach dobrze jest oprószyć posiekaną natką pietruszki - nadaje dodatkowy aromat i smak.


SylaUla
BozenaMatuszczyk