jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Fasolkowa tarta na razowym spodzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam dla odmiany w ten właśnie sposób podać fasolkę. Tarta nie jest skomplikowana, a efekt wychodzi pyszny. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Fasolkowa tarta na razowym spodzie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Fasolkowa tarta na razowym spodzie

CIASTO:

  • 12 dag mąki zwykłej,
  • 12 dag mąki razowej,
  • 12 dag margaryny,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka wody,
  • Świeżo mielona sól ziołowa (około 0,5 łyżeczki) do smaku

NADZIENIE

Sposób przygotowania:

Fasolkowa tarta na razowym spodzie

ETAP 1

Fasolkowa tarta na razowym spodzie
Składniki ciasta umieszczamy w misce

CIASTO: Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki. Zagniatamy energicznie ciasto.

ETAP 2

Fasolkowa tarta na razowym spodzie
Formę na tarte wykładamy ciastem kruchym

Gotowe wykładamy na przygotowaną formę. Formujemy wyższe brzegi. Widelcem nakłuwamy ciasto w kilku miejscach. Ciasto podpiekamy około 10 minut. Na podpieczone wykładamy nadzienie i ponownie zapiekamy do piekarnika na około 25 minut (180°).

ETAP 3

Fasolkowa tarta na razowym spodzie
Ugotowana fasolkę pozostawiamy do przestygnięcia

NADZIENIE: Fasolkę gotujemy na półmiękko w osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzamy i delikatnie studzimy.

ETAP 4

Fasolkowa tarta na razowym spodzie
Spoiwo wylewamy na podpieczony spód

Do garnuszka przekładamy jajka, śmietanę, ser. Składniki miksujemy. Na koniec dodajemy tymianek oraz przyprawy do smaku.
Gotowe spoiwo wylewamy na podpieczony razowy spód.

ETAP 5

Fasolkowa tarta na razowym spodzie
Na koniec wykładamy fasolkę oraz wędlinę

Na wierzchu układamy ugotowaną fasolkę oraz pokrojoną w kostkę wędlinę. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika.