migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Tarta z ricottą i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wytrawna tarta z warzywnym nadzieniem z dodatkiem ricotty. Wykorzystałam do jej przygotowania ostatnie małe cukinki które zerwałam przed jesiennymi przymrozkami.

Tarta z ricottą i warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarta z ricottą i warzywami

 

 

  • nadzienie:
  • 2 jajka
  • 250 g ricotty
  • 4 kopiaste łyżki gęstego jogurtu
  • pół czerwonej papryki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 8 malutkich cukinii o średnicy 1-1,5 cm
  • sól czosnkowa do smaku

Sposób przygotowania:

Tarta z ricottą i warzywami
Zagnieść kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczypta soli. Dodać margarynę i posiekać nożem następnie dodać jajko i zagnieść rękoma ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę, na dnie ponakłuwać widelcem aby nie wyrosło. Wstawic do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiekac ciasto ok 15 minut. Przygotowac farsz. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka a dwie małe cukinie w plasterki. Jajka, jogurt i ricottę zmiksować mikserem. Doprawić do smaku solą czosnkową, dodać pokrojone warzywa i wymieszać. Przygotowaną masę wylać na podpieczone ciasto. Na wierzchu ułożyć resztę przekrojonych wzdłuż cukinek. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut.
Tarta z ricottą i warzywami
Etap 1 Zagnieść kruche ciasto i włozyc do lodówki do schłodzenia.
Tarta z ricottą i warzywami
Etap 2 Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka a dwie małe cukinie w plasterki.
Tarta z ricottą i warzywami
Etap 3 Jajka, jogurt i ricottę zmiksować mikserem. Doprawić do smaku solą czosnkową, dodać pokrojone warzywa i wymieszać.