Sposób przygotowania:
Fasolowa 4
Fasolę przesypać do garnka, zalać wodą (tyle, żeby woda sięgała ok. 2 cm powyżej fasoli. Garnek z fasolą przykryć i odstawić na ok. 12 godzin (ja odstawiam na całą noc). Po tym czasie do fasoli wlać bulion (wody nie odlewać) i dodać dowolną wędzonkę, im mocniej wędzona, tym lepiej (ja użyłam domowej wędzonki). Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w półplasterki. Por dokładnie oczyścić i również pokroić w półplasterki. Marchewki, pietruszkę i por dodać do fasoli, zagotować. Wszystko gotować tak długo, aż fasola będzie miękka. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę, dodać do zupy. Dodać też do niej majeranek. Gotować dalej, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim lekko mąkę. Wlać do tego pół szklanki zimnej wody i wymieszać. Następnie wlać 2-3 chochle zupy i dokładnie rozmieszać. Zagęścić tym zupę. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.