Sposób przygotowania:
Fasolowa na kiełbasie
1. Fasolę namoczyć w wodzie. Najlepiej odstawić ją na kilka lub kilkanaście godzin (np. na noc). Następnie ugotować ją w tej samej wodzie, w której się moczyła. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą. 2. Marchewkę, seler, pietruszkę oraz cebulę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wywar wlać do garnka i zagotować, potem dodać starte warzywa i majeranek. Po 15 min dodać ugotowaną fasolę. Kiełbasę pokroić w plastry grubości ok. 5 mm. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć krążki kiełbasy na złoty kolor. 3. Następnie plasterki zdjąć z patelni i wrzucić do gotującej się zupy. Całość gotować jeszcze ok. 20 min. Doprawić do smaku pieprzem, solą oraz ostrą papryką. 4. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać. Gotową zupę przelać do talerzy i posypać pietruszką.