Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa fasolowa na wieprzowych żeberkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczna, sycąca i rozgrzewająca zupa na chłodne jesienne dni.

Zupa fasolowa na wieprzowych żeberkach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa fasolowa na wieprzowych żeberkach

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa na wieprzowych żeberkach
Umytą fasolę zamoczyć na noc. Następnego dnia fasolę przełożyć do świeżej wody, dodać umyte żeberka, angielskie ziele, liść laurowy, gotować. Pokrojoną cebulę, czosnek i kiełbasę podsmażyć na rozgrzanym oleju. Po upływie pół godziny do fasoli dodać cebulę z kiełbasą, majeranek, obrane i pokrojone warzywa oprócz ziemniaków, gotować 15 minut. Następnie wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki, odrobinę soli, gotować do miękkości. Miękkie mięso obrać od kości, połączyć z zupą, doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą mieloną papryką. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Zupa fasolowa na wieprzowych żeberkach
Umytą fasolę zamoczyć w wodzie na całą noc
Zupa fasolowa na wieprzowych żeberkach
Następnego dnia wymienić wodę na świeżą dodać żeberka przyprawy i gotować
Zupa fasolowa na wieprzowych żeberkach
Na rozgrzanym oleju zrumienić pokrojoną cebulę i kiełbasę