SUPERPRZEPIS

Jesienna zupa fasolowa na kiełbasie

  • iwa643
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Jesienna zupa fasolowa na kiełbasie

Pyszna zupka z fasoli i kiełbasy

Składniki:

Jesienna zupa fasolowa na kiełbasie

 

  • 2 szkl fasola perłowa,
  • 4 szt ziemniaki,
  • 2 szt marchew,
  • 2 łyżki majeranek,
  • 25 dag kiełbasa swojska,
  • 2 ząbki czosnek,
  • Kucharek - uniwersalna przyprawa
  • 1 łyżka masło,
  • kość wędzona
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Jesienna zupa fasolowa na kiełbasie
Do garnka z wodą dajemy kość wędzoną .Dodajemy 2 ząbki czosnku całe i fasolę .Ja użyłam świeżej nie suszonej . Suszoną trzeba wcześniej namoczyć prze noc. Gotujemy ok 30 min . Dodajemy przyprawę uniwersalną do smaku ok 2 łyżki .Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę ,marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka .Dodajemy warzywa do zupy .Gotujemy jeszcze ok 30 min . Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy ją na maśle .Dodajemy podsmażoną kiełbaskę do zupy wraz z masłem pozostałym od smażenia .Majeranek rozcieramy w ręce i dodajemy do zupy .Gotujemy jeszcze z 5 min.