Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Fasolowa na żeberkach dzika

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przepyszna zupa, rozgrzewająca i sycąca. Na wywarze z chudych żeber dzika, z kiełbaską, fasolą, warzywami. polecam

Fasolowa na żeberkach dzika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolowa na żeberkach dzika

 

 

Sposób przygotowania:

Fasolowa na żeberkach dzika
Fasolę wypłukać, zalać wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień przepłukać, zalać wodą i gotować do miękkości. Żebra umyć, osuszyć, włożyć do garnka, zalać wodą. Gotować 2 godziny na małym ogniu jak rosół. Ziemniaki, marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Seler naciowy umyć, pokroić. Wrzucić do garnka. Dodać ziele, liść, jałowiec, trochę posolić i gotować do miękkości warzyw. Kiełbaski pokroić w kostkę, wrzucić na suchą patelnię, wysmażyć. Cebulę obrać, posiekać w kostkę, wrzucić do kiełbasy, gdy się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć, oprószyć mąką, zamieszać, przełożyć do zupy.Paprykę pieczoną pokroić drobno i wrzucić do zupy. Dodać ugotowaną fasolę. Doprawić zupę majerankiem, papryką słodką i wędzoną, solą oraz pieprzem do smaku. Gotować jeszcze 5 minut.
Fasolowa na żeberkach dzika
Fasolę wypłukać, zalać wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień przepłukać, zalać wodą i gotować do miękkości.
Fasolowa na żeberkach dzika
Ziemniaki, marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Seler naciowy umyć, pokroić. Wrzucić do garnka. Dodać ziele, liść, jałowiec, trochę posolić i gotować do miękkości warzyw.
Fasolowa na żeberkach dzika
Kiełbaski pokroić w kostkę, wrzucić na suchą patelnię, wysmażyć. Cebulę obrać, posiekać w kostkę, wrzucić do kiełbasy, gdy się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć, oprószyć mąką, zamieszać, przełożyć do zupy.
Fasolowa na żeberkach dzika
Paprykę pieczoną pokroić drobno i wrzucić do zupy. Dodać ugotowaną fasolę. Doprawić zupę majerankiem, papryką słodką i wędzoną, solą oraz pieprzem do smaku. Gotować jeszcze 5 minut.