darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Zupa fasolowa z kluskami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Gotową zupę fasolowa z kluskami zaprawić śmietaną, dodać zieloną pietruszkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupa fasolowa z kluskami

Składniki:

Zupa fasolowa z kluskami

 

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa z kluskami
Fasolę przebrać, umyć, zalać zimną przegotowaną wodą i pozo¬stawić na 8 — 12 godzin. Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Pod koniec gotowania, gdy zmięknie osolić. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w makaronik. Obraną cebulę opłukać, drobno posiekać i wraz z pokrajanymi warzywami i grzybkiem wrzucić do rondla, osolić, dodać masło i poddusić. Zalać wrzącą wodą, ugotować do miękkości. Ugotowany wywar połączyć z fasolą. Fasolę dodajemy razem z płynem, w którym się gotowała. Z prze¬sianej mąki, jaja i odrobiny wody zagnieść twarde ciasto, rozwałkować, pokrajać w drobne „zapałki", ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do zupy tuż przed jej podaniem. Wyjąć ugotowany grzybek i drobno posiekać, następnie wrzucić do zupy. Gotową zupę zaprawić śmietaną, dodać zieloną pietruszkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.