allice

allice

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Fasolowe kluseczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne kluseczki fasolowe z wędzonym boczkiem

Fasolowe kluseczki

Składniki:

Fasolowe kluseczki

 

Sposób przygotowania:

Fasolowe kluseczki
Basolę namoczyc i zostawic na noc. Następnego dnia ugotowac w tej samej wodzie, w której się moczyła z dodatkiem soli. Fasolę gdy wystygnie zmielic. Do zmielonej fasoli dodac jajko, mąkę, śmietanę, sól i pieprz oraz majeranek do smaku. Wszystko dokładnie wyrobic na jednolita masę. Gdyby była za rzadka to dodac jeszcze trochę mąki. Z ciasta formowac małe płaskie kluseczki i gotowac 2-3 minuty od wypłynięcia w osolonym wrzątku. Boczek pokroic w paseczki i lekko wytopic na patelni, dodac pokrojona w kostkę cebule i usmażyc na złoto. Gotowe kluseczki psypac boczkiem z cebulą.

Tagi:

jajko jajka