jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Fasolowe kotleciki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Kotlety smakują i sycą. Smakują same lub w towarzystwie sosu.

Fasolowe kotleciki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolowe kotleciki

 

 

Sposób przygotowania:

Fasolowe kotleciki
Fasole namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i miksujemy. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Pietruszkę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Do zmiksowanej fasoli dokładamy ziemniaki, przygotowane cebulę, czosnek, pietruszkę, jajka, bułkę tarta , otręby. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Gdyby ciasto wyszło luźne dokładamy jeszcze bułki tartej. Z gotowej masy formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron.
Fasolowe kotleciki
W misce układamy skadniki przeznacfzone na kotleciki
Fasolowe kotleciki
przygotowane składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku
Fasolowe kotleciki
z gotowej masy formujemy kotleciki, najlepiej lekko zwilżonymi dłońmi
Fasolowe kotleciki
opanierowane w bułce tartej kotleciki smażymy na oleju z obu stron do zrumienienia