Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Faszerowana cukinia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam spaghetti bolognese, ale wiosną mam ochotę na lekkie dania z ograniczeniem węglowodanów. Robię sobie wtedy cukinię faszerowaną mięsem mielonym po bolońsku.

Faszerowana cukinia

Składniki:

Faszerowana cukinia

 

Sposób przygotowania:

Faszerowana cukinia

Przygotowanie cukinii

Faszerowana cukinia
Podpiekanie połówek cukinii w piekarniku

Cukinie myjemy, kroimy na połówki. Wkładamy cukinie do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na 10 minut - to sprawi, że cukinie będzie łatwiej wydrążyć oraz skróci to czas zapiekania cukinii z farszem.

Wydrążanie cukinii

Faszerowana cukinia
Wydrążone cukinie oprószamy solą i pieprzem

Cukinie wydrążamy, posypujemy solą i pieprzem. Miąższ odkładamy - ja część miąższu dodałam do farszu, resztę zostawiłam na zupę.

Przygotowanie farszu

Faszerowana cukinia
Robimy farsz z cebuli, mięsa, cukinii, potem dodam pomidory

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Wrzucamy mięso i miąższ cukinii, podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanie farszu -c.d.

Faszerowana cukinia
Dodajemy pomidory w puszce, przyprawiamy do smaku

Do farszu dodajemy pomidory z puszki, razem podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano.

Faszerowanie cukinii

Faszerowana cukinia
Każdą cukinię faszerujemy farszem

Każdą połówkę cukinii faszerujemy farszem.

Posypywanie serem i zapiekanie

Faszerowana cukinia
Cukinie posypane serem

Cukinie posypujemy serem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C, zapiekamy ok. 25 minut.