Sposób przygotowania:
Faszerowana cukiniaPrzygotowanie cukinii
Cukinie myjemy, kroimy na połówki. Wkładamy cukinie do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na 10 minut - to sprawi, że cukinie będzie łatwiej wydrążyć oraz skróci to czas zapiekania cukinii z farszem.
Wydrążanie cukinii
Cukinie wydrążamy, posypujemy solą i pieprzem. Miąższ odkładamy - ja część miąższu dodałam do farszu, resztę zostawiłam na zupę.
Przygotowanie farszu
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Wrzucamy mięso i miąższ cukinii, podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie farszu -c.d.
Do farszu dodajemy pomidory z puszki, razem podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Faszerowanie cukinii
Każdą połówkę cukinii faszerujemy farszem.
Posypywanie serem i zapiekanie
Cukinie posypujemy serem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C, zapiekamy ok. 25 minut.