Sposób przygotowania:
Faszerowana cukinia
1. Farsz: Mięso drobiowe pokroić w drobną kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i usmażyć na tłuszczu. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wraz z drobno pokrojoną cebulką, podsmażyć na oleju. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Wszystkie składniki farszu wymieszać.
2. Cukinie umyć, osuszyć i obrać ze skóry (nie jest to konieczne, według upodobań). Następnie przekroić ją wzdłuż na pół i ostrożnie wydrążyć za pomocą łyżeczki.
Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem i ułożyć w nim wydrążone cukinie. Napełnić je farszem i posypać po wierzchu startym serem żółtym. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
2. Cukinie umyć, osuszyć i obrać ze skóry (nie jest to konieczne, według upodobań). Następnie przekroić ją wzdłuż na pół i ostrożnie wydrążyć za pomocą łyżeczki.
Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem i ułożyć w nim wydrążone cukinie. Napełnić je farszem i posypać po wierzchu startym serem żółtym. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.