kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Faszerowana cukinia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najlepiej smakują młode cukinie, które wraz z farszem tworzą bardzo sycące danie :) Świetna propozycja na obiad lub ciepłą kolację!

Faszerowana cukinia

Składniki:

Faszerowana cukinia

 

  • 2 cukinie
  • 1 większy pojedynczy filet z kurczaka
  • 100 g ryżu (1 woreczek)
  • 20 dag pieczarek
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz
  • 1 mała cebula
  • olej
  • starty na tarce żółty ser

Sposób przygotowania:

Faszerowana cukinia
1. Farsz: Mięso drobiowe pokroić w drobną kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i usmażyć na tłuszczu. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wraz z drobno pokrojoną cebulką, podsmażyć na oleju. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Wszystkie składniki farszu wymieszać.

2. Cukinie umyć, osuszyć i obrać ze skóry (nie jest to konieczne, według upodobań). Następnie przekroić ją wzdłuż na pół i ostrożnie wydrążyć za pomocą łyżeczki.

Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem i ułożyć w nim wydrążone cukinie. Napełnić je farszem i posypać po wierzchu startym serem żółtym. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Tagi:

cukinia