ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Faszerowana cukinia piersią indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosta faszerowana cukinia zawierająca mieloną pierś z indyka oraz przyprawy. Polecam na obiad lub ciepłą kolację.

Faszerowana cukinia piersią indyka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Faszerowana cukinia piersią indyka

 

  • 1 nieduża cukinia
  • 20 dag mielonego mięsa z piersi indyka
  • 1 nieduża cebula
  • 1 pieczarka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • koperek
  • plaster sera żółtego

Sposób przygotowania:

Faszerowana cukinia piersią indyka
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż. Wydrążyć środek, lekko posolić. Mięso podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pokrojoną w kostkę i pieczarkę oraz drobno posiekany czosnek. Smażyć chwilę razem, podlać wodą i doprawić. Na koniec dodać koncentrat i trochę wody, oraz posiekaną zieleninę. Chwilę dusić. Dodać jajko i podsmażyć. Z cukinii odlać wodę. Napełnić farszem przykryć folią aluminiową i wstawić cukinię do nagrzanego do 180 stopni piekarniku. Piec około 20 minut. Serek pokroić w paski i ułożyć na cukinii. Zapiekać do stopienia serka. Podawać z ryżem. 
Faszerowana cukinia piersią indyka
Cukinię umyć, przekroić i wydrążyć środek.
Faszerowana cukinia piersią indyka
Przekrojoną cukinię napełnić farszem i zapiec.