Sposób przygotowania:
Faszerowana cukinia (łagodna)
Cukinię myjemy i przekrawamy wzdłuż na dwie części. Łyżką wyciągamy środek i ewentualne pestki. Należy zostawić ścianki o grubości około 1 cm. Delikatnie solimy i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie marchewkę, seler i pietruszkę ścieramy na małych oczkach. Na małej ilości oleju podsmażamy mięso mielone często mieszając. Dodajemy starte warzywa i przyprawy. Mieszamy i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z wcześniej ugotowanym ryżem. Środek cukinii wycieramy ręcznikiem papierowym. Do każdej nakładamy farsz. Cukinię układamy na blaszce (np. na macie silikonowej) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180 C. Pieczemy pół godziny. Po tym czasie na każdej połówce układamy po dwa plasterki sera żółtego i wkładamy z powrotem do piekarnika. Gdy ser zacznie się delikatnie rumienić wyjmujemy. Cukinie można podawać z majonezem, ketchupem lub sosem czosnkowym. Łatwo też zmienić jej smak dodając pokrojoną paprykę lub cebulę.