misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Faszerowana cukinia (łagodna)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ta faszerowana cukinia jest bardzo łagodna w smaku i do tego bardzo smaczna

Faszerowana cukinia (łagodna) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowana cukinia (łagodna)

 

  • 4 średnie cukinie
  • 2 marchewki
  • 1/2 małego selera
  • 1 pietruszka
  • 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego lub z indyka
  • 15 dkg ugotowanego ryżu
  • 16 plasterków sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki oregano

Sposób przygotowania:

Faszerowana cukinia (łagodna)
Cukinię myjemy i przekrawamy wzdłuż na dwie części. Łyżką wyciągamy środek i ewentualne pestki. Należy zostawić ścianki o grubości około 1 cm. Delikatnie solimy i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie marchewkę, seler i pietruszkę ścieramy na małych oczkach. Na małej ilości oleju podsmażamy mięso mielone często mieszając. Dodajemy starte warzywa i przyprawy. Mieszamy i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z wcześniej ugotowanym ryżem. Środek cukinii wycieramy ręcznikiem papierowym. Do każdej nakładamy farsz. Cukinię układamy na blaszce (np. na macie silikonowej) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180 C. Pieczemy pół godziny. Po tym czasie na każdej połówce układamy po dwa plasterki sera żółtego i wkładamy z powrotem do piekarnika. Gdy ser zacznie się delikatnie rumienić wyjmujemy. Cukinie można podawać z majonezem, ketchupem lub sosem czosnkowym. Łatwo też zmienić jej smak dodając pokrojoną paprykę lub cebulę.
Faszerowana cukinia (łagodna)
Cukinie solimy i odstawiamy na pół godziny a następnie wycieramy środek ręcznikiem papierowym
Faszerowana cukinia (łagodna)
Marchewkę seler i pietruszkę ścieramy na drobnych oczkach
Faszerowana cukinia (łagodna)
Mięso podsmażamy z warzywami i przyprawami jeszcze przez chwilke
Faszerowana cukinia (łagodna)
Ser żółty powinien ładnie się zarumienić