Sposób przygotowania:
Faszerowana cukinia z kaszą
Cukinie umyć zimną wodą,odciąć końce i pokroić na ukośne grubsze plastry.Z plastrów cukinii wybrać miąższ.Pokrojone plastry obsypać słodką papryką i bazylią. Kaszę gryczaną ugotować w lekko osolonej oraz z łyżeczką oleju wodzie.Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę.Zarumienić.Gdy kasza będzie ugotowana,odcedzić i przerzucić na patelnie.Wymieszać wraz z zarumienioną cebulką.Ser topiony pokroić w kosteczkę i dodać do farszu.Przyprawić solą,pieprzem,papryką słodką,papryką ostrą i bazylią.Pod koniec wsypać bułkę tartą i lekko zasmażyć.Blachę natłuścić. Przygotowanym nadzieniem napełnić plastry cukinii i przełożyć na blachę.Piec około20-25 minut.Pięć minut przed końcem zapiekania posypać plastry cukinii starkowanym żółtym serem.Udekorować pokrojonymi pomidorkami i natką pietruszki.