Sposób przygotowania:
Faszerowana cukinia z kruszonką
Cukinie myjemy, osuszamy i przekrajamy wzdłuż na dwie części. Za pomocą łyżki usuwamy z cukinii pestki i część miąższu. Cukinię lekko w środku solimy, odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na nią posiekany 1 ząbek czosnku i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy, aż cebula się zeszkli ładnie. Do cebuli dodajemy mięso, podsmażamy je około 20 minut. Do przesmażonego mięsa dodajemy przecier pomidorowy i dodajemy wyciśnięty drugi ząbek czosnku. Całość dusimy następne 20 minut. Mozzarellę kroimy w plasterki. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową i układamy na niej cukinie. Do środka cukinii wkładamy mięsny farsz i plasterki mozzarelli. Z masła i bułki tartej przygotowujemy kruszonkę, którą posypujemy nafaszerowane cukinie. Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni przez 30-45 minut. Podajemy z bagietką.