Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 821]

Faszerowana cukinia z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sezon na cukinie w pełni, a cukinia faszerowana mięsem mielonym zapiekana z kruszonką z bułki tartej jest idealną pozycją na podsumowanie cukiniowego szaleństwa :)

Faszerowana cukinia z kruszonką

Składniki:

Faszerowana cukinia z kruszonką

 

  • 2 dość duże cukinie
  • 400 gramów mielonego mięsa
  • 1 duża cebula
  • 2/3 opakowania przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Kulka Mozzarelli
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Faszerowana cukinia z kruszonką
Cukinie myjemy, osuszamy i przekrajamy wzdłuż na dwie części. Za pomocą łyżki usuwamy z cukinii pestki i część miąższu. Cukinię lekko w środku solimy, odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na nią posiekany 1 ząbek czosnku i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy, aż cebula się zeszkli ładnie. Do cebuli dodajemy mięso, podsmażamy je około 20 minut. Do przesmażonego mięsa dodajemy przecier pomidorowy i dodajemy wyciśnięty drugi ząbek czosnku. Całość dusimy następne 20 minut. Mozzarellę kroimy w plasterki. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową i układamy na niej cukinie. Do środka cukinii wkładamy mięsny farsz i plasterki mozzarelli. Z masła i bułki tartej przygotowujemy kruszonkę, którą posypujemy nafaszerowane cukinie. Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni przez 30-45 minut. Podajemy z bagietką.