Sposób przygotowania:
Faszerowana cukinia, papryka i cebula
Ryż gotujemy na sypko. Warzywa myjemy, w papryce odcinamy górę, tzw. kapelusz, pozbywamy się z papryki i z odciętej części wszelkich pestek. Cebulę obieramy (zostawiamy ogonek) i również odkrajmy górę, środek wydrążamy łyżeczką i zostawiamy na boku. Cukinię przekrajmy, nie obieramy ale za to wydrążamy łyżeczką. Dwie pokrojone cebule plus to co wydrążyliśmy z poprzednich cebul podsmażamy na łyżce oleju. Podsmażone cebule mieszamy z surowym mięsem mielonym, wystudzonym ryżem, natką, solą i pieprzem (przypraw dużo). Część farszu odkładamy (tyle mniej więcej ile wejdzie nam do cukinii), dodajemy do tego to co wydrążyliśmy z cukinii, mieszamy i takim farszem faszerujemy nasze cukinie. Pozostałym farsz nakładamy do papryki i cebuli. Przykrywamy kapeluszami, jeśli się nie trzymają to wbijamy wykałaczkę. Wszystkie warzywa układamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy na dno naczynia bulion i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.Małe uwagi: dobrze jest mieć zamknięte naczynia lub jeśli tego nie mamy pilnować ilość bulionu. Ja układam do dwóch naczyń bo nie mieści mi się w jednym to raz, a dwa mogę dać więcej bulionu do naczynia z papryką i cebulą. Całość podajemy z sosem pomidorowym.
anullka7
jamajka222
albertynka