mamqa

mamqa

Szef Kuchni
[Przepisów: 24]

Książka Kucharska: Faszerowane warzywa

Faszerowana cukinia, papryka i cebula

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne i łatwe do zrobienia, to jest to co lubię najbardziej.

Faszerowana cukinia, papryka i cebula

Składniki:

Faszerowana cukinia, papryka i cebula

 

  • 2 torebki ryżu długoziarnistego
  • 1 kg mięsa mielonego mieszanego
  • 1 pęczek zielonej pietruszki (ja mam swoją ususzoną, ale to chyba było by mniej więcej tyle)
  • 2 cebule + 2 do faszerowania
  • 3 papryki
  • 2 cukinie
  • sól
  • pieprz
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1łyżka oleju

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Faszerowana cukinia, papryka i cebula
Ryż gotujemy na sypko. Warzywa myjemy, w papryce odcinamy górę, tzw. kapelusz, pozbywamy się z papryki i z odciętej części wszelkich pestek. Cebulę obieramy (zostawiamy ogonek) i również odkrajmy górę, środek wydrążamy łyżeczką i zostawiamy na boku. Cukinię przekrajmy, nie obieramy ale za to wydrążamy łyżeczką. Dwie pokrojone cebule plus to co wydrążyliśmy z poprzednich cebul podsmażamy na łyżce oleju. Podsmażone cebule mieszamy z surowym mięsem mielonym, wystudzonym ryżem, natką, solą i pieprzem (przypraw dużo). Część farszu odkładamy (tyle mniej więcej ile wejdzie nam do cukinii), dodajemy do tego to co wydrążyliśmy z cukinii, mieszamy i takim farszem faszerujemy nasze cukinie. Pozostałym farsz nakładamy do papryki i cebuli. Przykrywamy kapeluszami, jeśli się nie trzymają to wbijamy wykałaczkę. Wszystkie warzywa układamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy na dno naczynia bulion i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.Małe uwagi: dobrze jest mieć zamknięte naczynia lub jeśli tego nie mamy pilnować ilość bulionu. Ja układam do dwóch naczyń bo nie mieści mi się w jednym to raz, a dwa mogę dać więcej bulionu do naczynia z papryką i cebulą. Całość podajemy z sosem pomidorowym.